Щороку 08 травня ми відзначаємо День пам’яті та примирення, День вшанування жертв Другої світової війни 1939–1945 рр.

Для України це зовсім нове свято. Відповідно до Указу Президента України, підписаного 2015 року, 08 травня вважають Днем пам’яті і примирення на честь усіх жертв Другої світової війни. Водночас було прийнято рішення відтепер відзначати також 09 травня як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги є червоний мак – міжнародний знак вшанування жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, алюзія кривавого сліду від кулі, що передає страждання і смерть.

 

Цими днями ми завжди згадуємо колег, колишніх викладачів – ветеранів Другої світової війни. Більшість із них відійшли у вічність.Одним із тих, хто сьогодні із глибоким сумом згадує той переломний період у країні, є Онисим Михайлович Жук.

Довідка: Онисим Михайлович Жук народився 30 листопада 1927 р. на сході Поділля в селі Романівці Бершадського району Вінницької області в селянській сім’ї.

У червні 1941 р. Онисим Михайлович закінчив семирічну школу. Під час воєнних дій ще підлітком працював у т.зв. громадському дворі. 1944 року Онисим Жук був призваний до чинної армії і став бійцем кулеметного батальйону морської піхоти берегової охорони Тихоокеанського флоту. Під час бойових дії, які розгорнулися на території Манчжурії, Кореї, о. Сахалін та Курильських островів, рядовий Онисим Жук отримав легку контузію, проте залишався в строю.

Не відійде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його перемога над фашистами.

Ми завжди будемо берегти пам’ять про Великі події, і в наших серцях ніколи не згасне світло Перемоги!

Пресцентр

День пам’яті та примирення: пам’ятаємо…перемагаємо!